Čokoládový fondant se zmrzlinou

Tady je můj docela tajný :-), ale velmi oblíbený recept na čokoládový fondant, samozřejmě ve zdravé variantě z vloček.

Čokoládový fondant se zmrzlinou

Ze správně připraveného fondantu po rozkrojení vyteče horká čokoláda a těsto je přitom hotové a vláčné. Chce to tedy opravdu hlídat, kdy vyndat z trouby. Pro přehled uvádím výživové hodnoty na 2 fondanty (viz foto) – 257kcal, 10g proteinů, 32g sacharidů, 9g tuků, 4g vlákniny. Jako dezert nebo svačinku s kopečkem domácí tvarohovo - čokoládové nebo tvarohovo – višňové zmrzliny (na 1 kopeček: 10g tvarohu+2 lžíce domácí višňové marmelády + 1 lžička medu nebo trocha agáve a zamrazit) postačí jeden kus (126kcal + cca 36kcal zmrzka), je to delikatesa a žádná „kalorická bomba“ jako když si tento fondant dáme v restauraci. 

Vzhledem k tomu, že občas připravuji menu a recepty pro bistra/provozovny se zdravou výživou a srovnávám, tak schválně jak je na tom „klasický  čoko - fondant“ v restauracích a cukrárnách. Bez zmrzliny má 1 „restaurační“ fondant mojí velikosti 424kcal (6,4proteinů, 32g sacharidů a 29g tuků!! a vůbec žádnou vlákninu) A že klasický fondant obsahuje spoustu mouky, nezdravého tuku a cukru ani nemluvím. Proč si ho tedy nevyrobit doma? Je úplně stejně dobrý, má dostatek proteinů na 1ks, málo tuku, akorát vyváženě sacharidů a aspoň nějakou vlákninu a není podbízivě přeslazený. Navíc jeho příprava v této zdravé formě není vůbec složitá a časově náročná, jak často tvrdí kolegové z oblasti gastronomie - tento domácí mi zabral 5 minut příprava a cca 12 minut pečení. Nejdůležitější je „vychytat“, kdy už je čokoláda uvnitř už rozpuštěná a těsto upečené. Je možné koupit specielní formičky (existují asi 3 velikosti) na fondanty (ale ty se musí vymazávat) nebo se můžou používat silikonové formičky (viz foto - ty používám já a jde to nasucho). Už nebudu napínat a tady je recept :-).

Ingredience (na 2 fondanty)

  • 25 - 30g ovesných vloček (mám menší formičky)
  • raw kakaové rozdrcené boby nebo vysokoprocentní hořká čokoláda nastrouhat – 5g (nebo i hořké belgické kakao jde)
  • 1 vejce (použila jsem z něj jen malou část žloudku, celý bílek)
  • 2 větší kostičky kvalitní vysokoprocentní (nad 75%) čokolády
  • skořice - lžička
  • trochu čoko proteinu – lžíce (nemusí být)
  • domácí višňová marmeláda s kusy višní
  • ½ banánu

Postup: smícháme v misce vločky, raw kakao, vejce (skoro jen ten bílek), půlku banánu, skořici. Vidličkou zpracujeme na těsto. Pak do půlky naplníme formičky, na to dáme lžičku višňové marmelády (nebo celou rozpůlenou višeň bez pecky), na to položíme čtvereček čokolády a na to dáme zbylé těsto. Vložíme do rozehřáté trouby na cca 170 stupňů a pečeme 10 – 12 minut. Třeba se nepovede hned napoprvé, ale napodruhé už jistě!

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Fitness bábovka

Fitness bábovka

Časově nenáročný a velice chutný dezert, který lze připravit dle své chuti různými způsoby.

Bosu – posílení středu těla a úleva od bolesti zad

Bosu – posílení středu těla a úleva od bolesti zad

Proč jsou bosu a další balanční pomůcky v dnešní době čím dál populárnější? Oblíbila jsem si je, protože se jedná

Efektivní spalování tuků na břiše

Efektivní spalování tuků na břiše

Posilování břišního svalstva nám umožní zpevnit a zvětšit objem těchto svalů, ale vytoužené buchty se neobjeví,