Dýně se skořicí, chilli papričkami a Ghí

Dýně vůbec nemusí být jenom symbolem podzimu. I teď se dá oranžová dýně Hokaido koupit v malých zeleninových krámcích skoro všude.

Dýně se skořicí, chilli papričkami a Ghí

Vzhledem k tomu, že je dýně vhodná i jako součást redukční diety, nachází ji moji klienti ve svých výživových plánech i teď na jaře. Dýně nejenom pomáhá upravovat váhu, ale je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupen je hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A,B,C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Navíc oplývá vysokým obsahem antioxidantů. Obsahuje velmi malé množství cukrů a tuků, nemusí se jí tedy obávat ani diabetici. Z dýně se dá připravit spousta vynikajících pokrmů – polévky, pomazánky, zmrzlina, kompoty.

Dýně se skořicí, chilli papričkami a Ghí (přepuštěným máslem) - cca 4 porce, čas přípravy 30 min včetně loupání a pečení.

Ingredience

  • 2 – 3 dýně (je jedno jaké, mně chutná Hokaido)
  • mletá skořice
  • chilli papričky (množství je individuální, já jich dávám hodně)
  • přepuštěné máslo Ghí (má máslovo-oříškovou chuť, dá se koupit ve zdravých výživách nebo třeba tady - http://www.prozdravi.cz/, je přirozeně bezlepkové, neobsahuje laktózu)

Postup

Předehřejeme troubu na 170 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem. Nakrájíme oloupanou dýni na menší kousky, dáme 2 – 3 lžičky másla, posypeme skořicí a nadrcenými chilli papričkami. Pečeme cca 20 minut, několikrát na plechu promícháme. Hodí se k bramborám, masu, jiné zelenině, celozrnnému pečivu nebo jenom tak. A vydrží klidně 2 – 3 dny v krabičce v lednici. Pro děti je vynikající rozmixovaná upečená dýně bez chilli papriček jenom se skořicí a trochou másla. Nebo můžeme z výše uvedených surovin rozmixováním a přidáním vody připravit výbornou polévku.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Vliv posilování a svalů na naší postavu

Vliv posilování a svalů na naší postavu

K tomu, abychom mohli získat postavu, se kterou budeme spokojeni, musíme v dnešní době bohužel čelit spoustě překážkám

Domácí čokoláda

Domácí čokoláda

Výborná, bohužel si na ní lze rychle vypěstovat závislost. Dělám ji teď skoro každý den a to na různé způsoby.

Rostbíf trochu jinak

Rostbíf trochu jinak

Jak už jsem minulý týden začala s plánovanou přípravou jídla na nadcházejích pár dní v týdnu (zelenina v krabičkách),