Tip na „kocovinový“ oběd (rýže na asijský způsob)
Všichni to známe – chuť je ráno na všechno – sladké, slané, mastné, u někoho i na pálivé.
Zde je jeden tip na bezmasý oběd, který je nejenom velmi zdravý, obsahuje správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin, ale zároveň je i dobrým vyprošťovákem a je v něm od všech chutí něco. Oběd chutná výborně samozřejmě i v nekocovinové dny.
Ingredience:
- rýže 3 barev (nebo jiná)
- šmakoun nebo tofu (obojí v natural podobě)
- mrkev
- špenát - listy
- medvědí česnek
- pažitka
- pálivé chilli papričky (množství si každý zvolí sám, já dávám strašně moc)
- kokosový olej (to je základ – ten by neměl chybět ani se ničím nahrazovat)
- 2 lžíce medu
- trocha skořice
- rajčatový protlak nebo kusy račat v konzervě
- sušené mořské řasy wakame (nemusí být, ale kvůli dodání vlákniny jsou vhodné)
Postup: dáme vařit rýži. Mezitím si nastrouháme mrkev, natrháme medvědí česnek, nakrájíme pažitku, dáme řasy nabobtnat do vody (máme-li je), nakrájíme chilli papričky a šmakouna (tofu). Na pánev dáme tak 3 lžíce kokosového oleje, rajčatový protlak a všechnu nakrájenou zeleninu a bylinky. Orestujeme, přidáme rýži a všechno chvíli pořádně promícháváme. Kdo používá sůl, osolí.
Kateřina Adámková
Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy.
Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.
Zajímavé články
z blogu
Vločkové pečivo s černými olivami a petrželí
S bezlepkovými vločkami je toto pečivo vhodné i pro celiaky.
Čokoládový fondant se zmrzlinou
Tady je můj docela tajný :-), ale velmi oblíbený recept na čokoládový fondant, samozřejmě ve zdravé variantě z
Banánové lívance – rychlovka k snídani
Opět jsem se inspirovala, ihned vyzkoušela a nemůžu uvěřit jak snadné a rychlé to je.