Boršč s mořskými řasami

Vynikající jednoduchý a rychlý oběd nebo díky vysokému podílu bílkovin i večeře.

Boršč s mořskými řasami

„Boršč“ je bez smetany, bez vývaru, oleje a bez brambor - zato se spoustou zeleniny, krůtím masem a mořskými řasami. Obsah živin na tuto porci je 336kcal (může být i jako hodně lehká večeře pro dva), 44g bílkovin, 22g sacharidů (jestli je chceme večer ubrat, snížíme množství červené řepy na polovinu, ta má cukrů trochu více), 8g tuků a 8g vlákniny. Polévka perfektně nasytí a večer není tolik chuť na sladké. Každý si udělá ostrou jak mu vyhovuje, množství chilli raději nikdy neuvádím, mám ráda hodně ostré a málo ostré vůbec neregistruji. Doba přípravy je cca 30min i s loupáním a krájením zeleniny. Navrch můžeme polévku ozdobit lžící riccoty a posypat koprem.

Ingredience

  • 120g syrových krůtích nebo kuřecích prsou
  • 100g červené řepy
  • 100g bílého chřestu nebo 100g řapíkatého celeru
  • 100g mrkve
  • 1 vejce a 1 bílek
  • medvědí česnek – cca 5listů
  • chilli papričky nebo rozdrcené chilli (já dávám oboje :-))
  • sušené černé mořské řasy wakame cca 5g sušených

Postup: potřebujeme 2 hrnce (na maso a na zeleninu) – v jednom na 95% uvaříme (jen ve vodě, možná trochu osolené, kdo solí) krůtí prso nakrájené na kousky nebo vcelku), ve druhém hrnci budeme chvíli vařit okrájenou červenou řepu, mrkev a chřest – vše nakrájené na malé kousky (cca 15 min, víc je škoda, ať zachováme maximum vitamínů), přidáme medvědí česnek, eventuelně chilli papričky a rozmixujeme s přiměřeným množstvím vody. Pak přidáme řasy, vejce + bílek, uvařené krůtí maso natrhané na kousky a vaříme dalších cca 5minut, už nemixujeme, jen promícháme.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Citronové sorbetky

Citronové sorbetky

Jednoduchý, osvěžující letní sorbet. Hodí se jako dezert nebo třeba po cvičení.

Tip na „kocovinový“ oběd (rýže na asijský způsob)

Tip na „kocovinový“ oběd (rýže na asijský způsob)

Všichni to známe – chuť je ráno na všechno – sladké, slané, mastné, u někoho i na pálivé.

Banánové cookies

Banánové cookies

Také máte rádi něco zakousnout ke kávě, ale kupované sušenky jsou prostě plné prázdných sacharidů? Vyzkoušejte