Boršč s mořskými řasami
Vynikající jednoduchý a rychlý oběd nebo díky vysokému podílu bílkovin i večeře.
„Boršč“ je bez smetany, bez vývaru, oleje a bez brambor - zato se spoustou zeleniny, krůtím masem a mořskými řasami. Obsah živin na tuto porci je 336kcal (může být i jako hodně lehká večeře pro dva), 44g bílkovin, 22g sacharidů (jestli je chceme večer ubrat, snížíme množství červené řepy na polovinu, ta má cukrů trochu více), 8g tuků a 8g vlákniny. Polévka perfektně nasytí a večer není tolik chuť na sladké. Každý si udělá ostrou jak mu vyhovuje, množství chilli raději nikdy neuvádím, mám ráda hodně ostré a málo ostré vůbec neregistruji. Doba přípravy je cca 30min i s loupáním a krájením zeleniny. Navrch můžeme polévku ozdobit lžící riccoty a posypat koprem.
Ingredience
- 120g syrových krůtích nebo kuřecích prsou
- 100g červené řepy
- 100g bílého chřestu nebo 100g řapíkatého celeru
- 100g mrkve
- 1 vejce a 1 bílek
- medvědí česnek – cca 5listů
- chilli papričky nebo rozdrcené chilli (já dávám oboje :-))
- sušené černé mořské řasy wakame cca 5g sušených
Postup: potřebujeme 2 hrnce (na maso a na zeleninu) – v jednom na 95% uvaříme (jen ve vodě, možná trochu osolené, kdo solí) krůtí prso nakrájené na kousky nebo vcelku), ve druhém hrnci budeme chvíli vařit okrájenou červenou řepu, mrkev a chřest – vše nakrájené na malé kousky (cca 15 min, víc je škoda, ať zachováme maximum vitamínů), přidáme medvědí česnek, eventuelně chilli papričky a rozmixujeme s přiměřeným množstvím vody. Pak přidáme řasy, vejce + bílek, uvařené krůtí maso natrhané na kousky a vaříme dalších cca 5minut, už nemixujeme, jen promícháme.
Kateřina Adámková
Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy.
Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.
Zajímavé články
z blogu

Zebrované muffiny
Může to být i dort (něco jako mramorovaná bábovka, ale bez mouky a tentokrát i bez mých oblíbených vloček), ale

Jablečný štrůdl z ovesných vloček
Tentokrát trochu jiný tip na snídaně – vločkový štrůdl s jablky. S vločkami se dá báječně hrát a experimentovat.