Boršč s mořskými řasami

Vynikající jednoduchý a rychlý oběd nebo díky vysokému podílu bílkovin i večeře.

Boršč s mořskými řasami

„Boršč“ je bez smetany, bez vývaru, oleje a bez brambor - zato se spoustou zeleniny, krůtím masem a mořskými řasami. Obsah živin na tuto porci je 336kcal (může být i jako hodně lehká večeře pro dva), 44g bílkovin, 22g sacharidů (jestli je chceme večer ubrat, snížíme množství červené řepy na polovinu, ta má cukrů trochu více), 8g tuků a 8g vlákniny. Polévka perfektně nasytí a večer není tolik chuť na sladké. Každý si udělá ostrou jak mu vyhovuje, množství chilli raději nikdy neuvádím, mám ráda hodně ostré a málo ostré vůbec neregistruji. Doba přípravy je cca 30min i s loupáním a krájením zeleniny. Navrch můžeme polévku ozdobit lžící riccoty a posypat koprem.

Ingredience

  • 120g syrových krůtích nebo kuřecích prsou
  • 100g červené řepy
  • 100g bílého chřestu nebo 100g řapíkatého celeru
  • 100g mrkve
  • 1 vejce a 1 bílek
  • medvědí česnek – cca 5listů
  • chilli papričky nebo rozdrcené chilli (já dávám oboje :-))
  • sušené černé mořské řasy wakame cca 5g sušených

Postup: potřebujeme 2 hrnce (na maso a na zeleninu) – v jednom na 95% uvaříme (jen ve vodě, možná trochu osolené, kdo solí) krůtí prso nakrájené na kousky nebo vcelku), ve druhém hrnci budeme chvíli vařit okrájenou červenou řepu, mrkev a chřest – vše nakrájené na malé kousky (cca 15 min, víc je škoda, ať zachováme maximum vitamínů), přidáme medvědí česnek, eventuelně chilli papričky a rozmixujeme s přiměřeným množstvím vody. Pak přidáme řasy, vejce + bílek, uvařené krůtí maso natrhané na kousky a vaříme dalších cca 5minut, už nemixujeme, jen promícháme.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Fitness cheesecake

Fitness cheesecake

Chcete svoji návštěvu pohostit nějakým dezertem a zároveň je ochránit před zbytečným množství nezdravého cukru?

Jak si chytře pochutnávat v restauracích a netloustnout

Jak si chytře pochutnávat v restauracích a netloustnout

Ráda jím v restauracích, povídám si s přáteli, baví mě vybírat si jídlo, na které mám zrovna chuť, nechat ho někoho

Hořká čokoláda? Rozhodně ano!

Hořká čokoláda? Rozhodně ano!

Naštěstí je prokázáno, že vysokoprocentní hořká čokoláda prospívá zdraví - ale mám na mysli kvalitní čokoládu,