Čokoládové avokádo s pomerančem

Vůbec se netajím tím, že avokádo na všechny způsoby je mým favoritem. Ale nejvíce u mně nachází stejně uplatnění v případě sladkých dezertů. Vždy sice tvoří základ dezertu, ale pokaždé je výsledná chuť úplně jiná. S hodně recepty jsem se inspirovala v raw kuchyni, vždy ale nějakou ingredienci přihodím navíc, abych posunula své chuťové možnosti někam dál nebo prostě jenom experimentovala.

Čokoládové avokádo s pomerančem

Čas přípravy 15min

Ingredience (pro 2 – 3 osoby):

  • 2 zralá avokáda
  • raw kakao (2 - 3 lžíce) nebo postačí kakaový prášek
  • med nebo agáve½ lžíce skořice
  • 1 středne velký pomeranč
  • kokos? mandle?

Postup

Avokáda podélně rozřízneme a lžičkou vydlabeme obsah. Přidáme 2 – 3 lžíce raw kakaa.Vše rozmixujeme (já na přípravu krémů používám kvůli snadnému mytí tyčový mixer) a do hmoty přidáme nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče. Kúra z pomeranče – před strouháním „spařit kůru“ horkou vodou (jako u rajčat, když je chceme loupat), pak najemno nastrouhat bez bílé části kůry, ta je už hořká. Můžeme přidat med nebo agáve na doslazení. Vše znovu rozmixujeme tyčovým mixerem na hladkou hmotu. Nic katastrofálního se nestane a chuť nebude zase tak výrazně změněna, když tam kůru z pomeranče nepřidáme. Dáme odležet asi na 20minut do lednice a servírujeme třeba ve vinných sklenicích nebo na dezertních miskách posypané kokosem nebo plátky kokosu nebo nasekanými loupanými mandlemi.

Pro zopakování co to vlastně avokádo je a co obsahuje? Z botanického hlediska je avokádo ovoce, plod hruškovice. Je bohatým zdrojem draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C, E, K, H, B3 a B5. Dužina avokáda obsahuje kyselinou olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou velmi zdravé zdroje omega 3 mastných kyselin. !U zvířat pozor. Avokádo obsahuje persin, který je silně jedovatý zejména pro kanárky a papoušky. Intoxikace těchto zvířat avokádem končí většinou smrtí. Ze stejného důvodu by se avokádo nemělo podávat kočkám a psům.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Mezi nejzdravější potraviny, které znám, patří hlíva ústřičná. Obsahuje betaglukany a celou řadu vitaminů B, D,

Karbanátky z quinoi

Karbanátky z quinoi

Vhodné jako oběd, svačinka, dobře se převáží na výlety a karbanátky chutnají skvěle i studené.

Citronové sorbetky

Citronové sorbetky

Jednoduchý, osvěžující letní sorbet. Hodí se jako dezert nebo třeba po cvičení.