Čokoládový fondant se zmrzlinou

Tady je můj docela tajný :-), ale velmi oblíbený recept na čokoládový fondant, samozřejmě ve zdravé variantě z vloček.

Čokoládový fondant se zmrzlinou

Ze správně připraveného fondantu po rozkrojení vyteče horká čokoláda a těsto je přitom hotové a vláčné. Chce to tedy opravdu hlídat, kdy vyndat z trouby. Pro přehled uvádím výživové hodnoty na 2 fondanty (viz foto) – 257kcal, 10g proteinů, 32g sacharidů, 9g tuků, 4g vlákniny. Jako dezert nebo svačinku s kopečkem domácí tvarohovo - čokoládové nebo tvarohovo – višňové zmrzliny (na 1 kopeček: 10g tvarohu+2 lžíce domácí višňové marmelády + 1 lžička medu nebo trocha agáve a zamrazit) postačí jeden kus (126kcal + cca 36kcal zmrzka), je to delikatesa a žádná „kalorická bomba“ jako když si tento fondant dáme v restauraci. 

Vzhledem k tomu, že občas připravuji menu a recepty pro bistra/provozovny se zdravou výživou a srovnávám, tak schválně jak je na tom „klasický  čoko - fondant“ v restauracích a cukrárnách. Bez zmrzliny má 1 „restaurační“ fondant mojí velikosti 424kcal (6,4proteinů, 32g sacharidů a 29g tuků!! a vůbec žádnou vlákninu) A že klasický fondant obsahuje spoustu mouky, nezdravého tuku a cukru ani nemluvím. Proč si ho tedy nevyrobit doma? Je úplně stejně dobrý, má dostatek proteinů na 1ks, málo tuku, akorát vyváženě sacharidů a aspoň nějakou vlákninu a není podbízivě přeslazený. Navíc jeho příprava v této zdravé formě není vůbec složitá a časově náročná, jak často tvrdí kolegové z oblasti gastronomie - tento domácí mi zabral 5 minut příprava a cca 12 minut pečení. Nejdůležitější je „vychytat“, kdy už je čokoláda uvnitř už rozpuštěná a těsto upečené. Je možné koupit specielní formičky (existují asi 3 velikosti) na fondanty (ale ty se musí vymazávat) nebo se můžou používat silikonové formičky (viz foto - ty používám já a jde to nasucho). Už nebudu napínat a tady je recept :-).

Ingredience (na 2 fondanty)

  • 25 - 30g ovesných vloček (mám menší formičky)
  • raw kakaové rozdrcené boby nebo vysokoprocentní hořká čokoláda nastrouhat – 5g (nebo i hořké belgické kakao jde)
  • 1 vejce (použila jsem z něj jen malou část žloudku, celý bílek)
  • 2 větší kostičky kvalitní vysokoprocentní (nad 75%) čokolády
  • skořice - lžička
  • trochu čoko proteinu – lžíce (nemusí být)
  • domácí višňová marmeláda s kusy višní
  • ½ banánu

Postup: smícháme v misce vločky, raw kakao, vejce (skoro jen ten bílek), půlku banánu, skořici. Vidličkou zpracujeme na těsto. Pak do půlky naplníme formičky, na to dáme lžičku višňové marmelády (nebo celou rozpůlenou višeň bez pecky), na to položíme čtvereček čokolády a na to dáme zbylé těsto. Vložíme do rozehřáté trouby na cca 170 stupňů a pečeme 10 – 12 minut. Třeba se nepovede hned napoprvé, ale napodruhé už jistě!

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Banánové cookies

Banánové cookies

Také máte rádi něco zakousnout ke kávě, ale kupované sušenky jsou prostě plné prázdných sacharidů? Vyzkoušejte

Stir fry z klíčků, žampiónů a mrkve s lososem

Stir fry z klíčků, žampiónů a mrkve s lososem

Vhodné jako oběd nebo večeře. Ta kombinace lososa (v mém případě – viz foto-spíše syrového než upečeného) a narychlo

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Mezi nejzdravější potraviny, které znám, patří hlíva ústřičná. Obsahuje betaglukany a celou řadu vitaminů B, D,