Dýně se skořicí, chilli papričkami a Ghí

Dýně vůbec nemusí být jenom symbolem podzimu. I teď se dá oranžová dýně Hokaido koupit v malých zeleninových krámcích skoro všude.

Dýně se skořicí, chilli papričkami a Ghí

Vzhledem k tomu, že je dýně vhodná i jako součást redukční diety, nachází ji moji klienti ve svých výživových plánech i teď na jaře. Dýně nejenom pomáhá upravovat váhu, ale je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupen je hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A,B,C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Navíc oplývá vysokým obsahem antioxidantů. Obsahuje velmi malé množství cukrů a tuků, nemusí se jí tedy obávat ani diabetici. Z dýně se dá připravit spousta vynikajících pokrmů – polévky, pomazánky, zmrzlina, kompoty.

Dýně se skořicí, chilli papričkami a Ghí (přepuštěným máslem) - cca 4 porce, čas přípravy 30 min včetně loupání a pečení.

Ingredience

  • 2 – 3 dýně (je jedno jaké, mně chutná Hokaido)
  • mletá skořice
  • chilli papričky (množství je individuální, já jich dávám hodně)
  • přepuštěné máslo Ghí (má máslovo-oříškovou chuť, dá se koupit ve zdravých výživách nebo třeba tady - http://www.prozdravi.cz/, je přirozeně bezlepkové, neobsahuje laktózu)

Postup

Předehřejeme troubu na 170 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem. Nakrájíme oloupanou dýni na menší kousky, dáme 2 – 3 lžičky másla, posypeme skořicí a nadrcenými chilli papričkami. Pečeme cca 20 minut, několikrát na plechu promícháme. Hodí se k bramborám, masu, jiné zelenině, celozrnnému pečivu nebo jenom tak. A vydrží klidně 2 – 3 dny v krabičce v lednici. Pro děti je vynikající rozmixovaná upečená dýně bez chilli papriček jenom se skořicí a trochou másla. Nebo můžeme z výše uvedených surovin rozmixováním a přidáním vody připravit výbornou polévku.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Snídaňové muffiny

Snídaňové muffiny

Inspirovala jsem se podobným receptem, něco ubrala, něco přidala a je tady nový recept na zdravé muffiny na snídani

Počítání kroků motivuje

Počítání kroků motivuje

Chůze je nejjednodušší a nejpřirozenější lidský pohyb ke kterému je naše tělo přizpůsobeno. A je-li navíc ještě

Oříšky – jejich pozitivní účinky a doporučené dávky

Oříšky – jejich pozitivní účinky a doporučené dávky

Dříve se hodně psalo o tom, že ořechy neprospívají pěkné postavě a zdraví. Ve skutečnosti se ale věci mají trošku