Něco mezi makaronkama a makronkama (zdravěji)

Vánoční cukroví nebo jen tak na snídani s bílým jogurtem.

Něco mezi makaronkama a makronkama (zdravěji)

Ingredience (cca 8 makaronek)

  • mix vlašských ořechů/kešu/mandlí nebo mandlová mouka – cca 15dkg celkem
  • med/stévie na doslazení – je-li to nutné
  • brusinky nebo rozinky nebo sušené meruňky
  • strouhaný kokos
  • datle – cca 4 – 5ks (spíš kvalitnější z trhu – více lepí a jsou šťavňatější)
  • špetka prášku do pečiva
  • 1 vajíčko
  • může být hořká čokoláda (alespoň 85%) na polití

Postup: rozmixujeme ořechy s minimem vody, přidáme na kousky nakrájené meruňky, brusinky, kokos a hlavně datle, minimum prášku do pečiva, vajíčko a ručně vymícháme. Musí vzniknout poměrně hutné těsto. Můžeme přidat i trochu povařených ovesných vloček, ale není to nutné, drží to pohromadě i tak. Vytvoříme na pečícím papíru malá kolečka, dozdobíme nasekanými plátky mandlí, můžeme pokapat rozvařenou hořkou čokoládou a dáme péct na 180 stupňů na cca 10 minut (hlídáme). Rychle dáme do ledničky, aby zatuhly, byly vláčné uvnitř, ale přesto křupavé. Vydrží cca 14 dní spíše v chladu – spodní část ledničky.

 

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Dortík z ovesných vloček s tvarohem a brusinkama

Dortík z ovesných vloček s tvarohem a brusinkama

Zdravá verze dortu – třeba někomu k narozeninám – nebo na snídaně, eventuelně dopolední svačiny. Klidně i pro někoho,

Citronové sorbetky

Citronové sorbetky

Jednoduchý, osvěžující letní sorbet. Hodí se jako dezert nebo třeba po cvičení.

Vločkové pečivo s černými olivami a petrželí

Vločkové pečivo s černými olivami a petrželí

S bezlepkovými vločkami je toto pečivo vhodné i pro celiaky.