Hlíva ústřičná
Mezi nejzdravější potraviny, které znám, patří hlíva ústřičná. Obsahuje betaglukany a celou řadu vitaminů B, D, C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Hlíva obsahuje také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny a má příznivý vliv na peristaltiku střev.
Zkrátka hlíva obsahuje látky v takovém množství a poměru, který lidskému organismu maximálně vyhovuje. Navíc má hojivé účinky, posiluje imunitu, pomáhá při strnulosti šlach a končetin, snižuje hladinu cholesterolu. Na trhu je k dostání spousta preparátů a kapslí, které obsahují hlívový extrakt, ale proč si ji nedat v té její pravé podobě, zvlášť,když je to taková lahůdka. Jak se dá hlíva připravovat? Já ji mám nejradši úplně obyčejně, jen opepřenou, trochu osolenou připravenou na bílém víně a trošce másla. Dá se ale i obalovat a připravovat jako řízek a smažit (smažení nedoporučuji a také zanikne specifická chuť hlívy) nebo se z ní dá udělat vegetariánský guláš nebo také chutná výborně v polévkách.
Kateřina Adámková
Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy.
Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.
Zajímavé články
z blogu
Zdravá psí miska
Zvažovala jsem, jestli tento příspěvek napsat, ale vlastně proč ne? Nedávno se mě kamarádka ptala, jestli podle
Tip na zdravý, rychlý a výborný nedělní oběd
Tip na zdravý, rychlý a výborný nedělní oběd plný omega-3 mastných kyselin (losos – řasy – avokádo).
Banánové cookies
Také máte rádi něco zakousnout ke kávě, ale kupované sušenky jsou prostě plné prázdných sacharidů? Vyzkoušejte