Kolik kalorií spálíme na kolečkových bruslích?

Dříve bylo bruslení spíše výsadou dětí, dnes bruslí lidi všeho věku včetně aktivních penzistů. Já bruslím strašně ráda. Bohužel pak od jara do podzimu zanedbávám většinu ostatních sportovních aktivit a sklouzávám stále k in-line bruslení.

Kolik kalorií spálíme na kolečkových bruslích?

Baví mě z mnoha důvodů. Hlavně asi proto, že se sportuje venku na vzduchu, nepotřebuji dopředu objednávat žádný prostor (kurt na tennis, hodinu TRX, aerobicu, jógy), nemusím nic plánovat, jen se rozhodnu, vezmu brusle a jdu. Nejsem limitována koncem hodiny, ale bruslím tak dlouho, co mi to časové a kondiční možnosti dovolí. Většinou vyrážím do Podolí k Vltavě, tam se dá najet skoro 15km jedním směrem po krásně upravené trase. Po cestě je spousta stánků a míst, kde se dá posedět. Dobře se dá zabruslit také v Tróje http://inline-praha.wz.cz/ nebo cesta z Poděbrad do Nymburka stojí za to. http://www.inlineaerobic.cz/bruslarske-stezky/stredocesky-kraj/inline-stezka-podebrady-nymburk

In line bruslení má nespočetně výhod a plusů. Patří ke zdravému a poměrně přirozenému pohybu. Je ideálním sportem pro ty, kteří chtějí snížit svoji váhu. Obecně platí, že ten, kdo chce váhu redukovat a hubne pouze dietami bez zařazení pohybu, může přijít až o 40 procent své hmotnosti svalové tkáně. A to je velmi nežádoucí. U bruslení platí, že čím rychleji bruslíme, tím více kalorií spalujeme. A kolik tedy vlastně při bruslení kalorií spálíme?

Pokud se pohybujeme vycházkovou rychlostí cca 10km/hod spálíme za hodinu asi 350 kalorií. Pokud se ale trochu více rozjedeme a zapracujeme tím tak i na zlepšení kardio-fitness úrovně – cca 16 – 17km/hod, tak jsme schopni za hodinu spálit i více než 600 kalorií. Důležité ale je „odkud“ spálené kalorie pocházejí (přirozeně chceme, aby zdrojem byly naše tuky). Abychom docílili maxima spálených tuků musíme rychlost pohybu přizpůsobit svojí tepové frekvenci a rovněž se orientovat na stravu před sportem a po něm (ale to už je trochu složitější alchymie). Při srovnání bruslení s jinými outdoorovými aktivitami - jako je běh nebo jízda na kole - vychází bruslení asi nejlépe, protože je snadnější a přirozenější pro postavení kyčlí a stehenních svalů než při běhu, značně je také šetřen kloubní aparát a na rozdíl od cyklistiky - bruslení vyvíjí a posiluje šlachovité svaly. Je to zkrátka aktivita s minimálními následky (je ale dobré se před a po bruslení pořádně protáhnout, aby nedocházelo ke zkracování svalů), dá se dělat individuelně, ve dvou nebo se dají podnikat zábavné delší výlety ve skupině.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Čokoládovo - višňový fitness dort

Čokoládovo - višňový fitness dort

Hodí se třeba k narozeninám pro někoho, kdo není úplně navyklý na přeslazené a tučné chutě dortů (no – mým rodičům

Chia semínka pomáhají ke snížení váhy

Chia semínka pomáhají ke snížení váhy

Jsou právem nazývána zázračnou energetickou superpotravinou a to nejen pro sportovce!

Proč jíst lososa

Proč jíst lososa

Lososa lze zařadit k nezdravějším rybím pokrmům.