Rostbíf trochu jinak

Jak už jsem minulý týden začala s plánovanou přípravou jídla na nadcházejích pár dní v týdnu (zelenina v krabičkách), naváži přípravou masa dopředu. Právě rostbíf se perfektně hodí na studené večeře na dalších pár dnů. Představím tady jednoduchý recept na rostbíf, upravený podle ne úplně běžné metody vaření při nízké teplotě.

Rostbíf trochu jinak

Čas přípravy podle velikosti masa (předtím 24 – 48 hodin naložit maso v marinádě)

Ingredience:

  • nízký roštěnec, cca 600 - 1000g (podle strávníků)
  • kremžská hořčice
  • trochu chilli papriček
  • pažitka, petržel nebo jiné čerstvé bylinky (třeba koriandr nebo tymián)
  • trochu másla (nejlépe přepuštěného, ale stačí i běžné)
  • olivový olej
  • červené víno
  • pepř
  • sůl
  • potravinářský provázek na převázání masa (vystačím si i s nití)
  • teploměr na maso, troubu s termosondou nebo fantastický odhad

Maso nejprve omyjeme, osušíme, odblaníme a osolíme. Připravíme si marinádu, do které maso na cca 24 hodin naložíme – můžeme i na delší dobu. Marináda – kremžská hořčice – klidně celé balení, bylinky, lžíce nebo dvě olivového oleje, pepř, papričky (je jedno jestli jsou v sušené podobě nebo nakrájené čerstvé). Marinádu vetřeme ze všech stran do masa, maso přelijeme červeným vínem (i trochu brandy se hodí) a dáme do ledničky. Vždy, když si vzpomeneme, tak maso v marinádě otočíme.

V den přípravy osušíme maso ubrousky od přebytečné marinády (vše potřebné se již nasáklo dovnitř), převážeme maso provázkem (bude se už skoro rozpadat) do úhledného válečku, pak předehřejeme troubu na pouhých 80 - 90 stupňů, v mezičase prudce opečeme maso ze všech stran na lžíci přepuštěného másla na teflonové pánvi. Opékání na pánvi by mělo dle velikosti masa trvat 8 – 15 minut. Pak dáme do trouby nádobu na odkapávání tuku (třeba plech) a maso položíme přímo na rošt uprostřed trouby. Jestliže jsme se rozhodli jako pomocníka použít teploměr, nyní je čas zapíchnout ho doprostřed masa. Maso pečeme při výše uvedené teplotě tak dlouho než teplota v mase dosáhne 58 stupňů, do té doby troubu pokud možno neotevíráme (teplotu masa sledujeme dvířky u trouby). Pro orientaci a vymezení času na přípravu masa – menší kus pro cca 3 – 4 osoby (0,5 kg) budeme péct zhruba 2,5 hodiny, větší kus o 8 porcích (1 kg) cca 4,5hodiny. Proto je důležité zaměřit se na teplotu uvnitř masa. Povedený rostbíf má být uvnitř růžový a upečený na stupeň medium. Tomu odpovídá teplota 58 stupňů.

Po upečení maso vyndáme z trouby a nakrájíme na velmi jemné plátky (asi jako šunka) nebo necháme vcelku a plátky ukrajujeme až v den konzumace, v uzavřené nádobě v lednici vydrží 3 – 4 dny).http://healthjam.cz/potraviny-skladovani/ Rostbíf se dá podávat teplý, vlažný studený, na chlebíčkách - třeba s domácí tatarkou s čerstvou petrželí nebo koprem.

 

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Efektivní spalování tuků na břiše

Efektivní spalování tuků na břiše

Posilování břišního svalstva nám umožní zpevnit a zvětšit objem těchto svalů, ale vytoužené buchty se neobjeví,

Kolik kalorií spálíme na kolečkových bruslích?

Kolik kalorií spálíme na kolečkových bruslích?

Dříve bylo bruslení spíše výsadou dětí, dnes bruslí lidi všeho věku včetně aktivních penzistů. Já bruslím strašně

Fitness borůvkové knedlíky s borůvkovo-jogurtovou omáčkou

Fitness borůvkové knedlíky s borůvkovo-jogurtovou omáčkou

Zase jsem si pohrála s ovesnými vločkami a jsou z toho tentokrát osvěžující borůvkové knedlíky se studenou jogurtovo-borůvkovou