Vločkové pečivo s černými olivami a petrželí
S bezlepkovými vločkami je toto pečivo vhodné i pro celiaky.
Časem zkusím i chleba (nemám pekárnu, tak jen tak na pečícím papíru v troubě), zatím jsem se jen opatrně pustila do menších kousků a vznikly z toho housky. Jak jinak než z vloček (použila jsem ovesné). Na fotce je už jenom půlka zbylého kousku, než mě napadlo vyfotit a napsat jako recept, všechny byly pryč. Výborně chutnají třeba s kozím máslem, ale i s domácí marmeládou.
Ingredience (na pár housek – dle velikosti)
- cca 60g vloček
- 1 vejce + 1 bílek
- 1/2 mozarelly
- chia semínko – 1 lžička, lněné semínko – 1lžička, konopné semínko – 2 lžičky
- černé olivy nakrájené na kolečka – ca 20g
- petržel nebo pažitka
- oříšky namleté (vlašské jsou dobré, ale jde to i bez ořechů)
- trochu soli – nejlépe mořské
Postup: smícháme vločky, nastrouhanou mozarellu, vejce, semínka (kromě lněného), olivy, petržel, sůl a rozmixuje na hutné těsto. Není-li dost hutné přisypeme vločky, je-li příliš hutné, dolijeme vodu. Vytvoříme buď housky nebo rohlíky nebo cokoliv jiného - dle fantazie. Navrch vmačkáme lněné semínko. Je to spíše dekorace, protože lněné semínko má kvalitní výživovou hodnotu pouze tehdy, když se rozemele a okamžitě konzumuje. Pečeme v předehřáté troubě na 180stupňů cca 20min (třeba kontrolovat a odhadovat, každému peče trouba jinak).
Kateřina Adámková
Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy.
Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.
Zajímavé články
z blogu
Baňkování a fitness
Baňkování je velmi stará metoda jak účinně a rychle odstranit bolesti svalů a kloubů.
Vločkové pečivo s černými olivami a petrželí
S bezlepkovými vločkami je toto pečivo vhodné i pro celiaky.
Barevné tiramisu
Samozřejmě z vloček místo piškotů, s jahody a banány. Vhodné třeba na snídani nebo svačinu.