Brokolice

Jak brokolici připravovat, aby se zachovalo co největší množství blahodárných látek?

Brokolice

Další potravinou, kterou velmi doporučuji, je brokolice. Má velké množství vitaminu C (jedna porce vařené brokolice zajišťuje až polovinu doporučené denní dávky vitamínu C), obsahuje betakaroten, a vitamín E. Všechny tyto vitamíny působí jako antioxidanty a ničí škodlivé volné radikály v našem těle. Velkou roli hraje i vitamin K, který je zase důležitý pro krevní srážlivost. Hojně je rovněž zastoupena vláknina a kyselina listová, která je důležitá především před otěhotněním, ale i během celého těhotenství. Obsahuje také minerální látky jako je draslík, vápník, fosfor a síru, povzbuzuje imunitní systém, zlepšuje trávení a podporuje metabolismus, dokonce pomáhá při poruchách spánku a menstruačních bolestech.

Dá se jíst i syrová (nastrouhat do salátu), ale ne úplně každý takto syrovou brokolici dobře snáší. Další možností je rychlé povaření ve vodě – asi 5min nebo v páře, to úplně stačí. Většina receptů stejně pokračuje zapékáním v troubě, takže není důvod, proč brokolici nějak dlouze předvařovat. Z brokolice se dá připravit spousta dobrot – od polévek, tvarohovo-brokolicových pomazánek, omáček, salátů, běžně se používá také jako příloha k masovým nebo nemasovým pokrmům. A můj tip? Nemám ráda recepty, které obsahují spoustu ingrediencí a jsou „překombinované“, takže úplně jednoduše. Uvařím 3 - 5 minut nalámané růžičky brokolice, pak je posypu nasekanými mandlemi, pálivou paprikou/chili papričkami, na to dám kozí sýr (mám ho nejraději) nebo balkánský chutná s brokolicí také zajímavě, nechám chvíli (tak 3 minuty) zapéct a je to hotové. Jestli někdo vnímá po brokolici pocit nadýmání, je dobré do vody, kde se brokolice vaří přidat fenykl, česnek, kmín nebo bobkový list.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Dřepujete správně?

Dřepujete správně?

Dřepy jsou naprosto nejúčinnějším cvikem pro rozvoj svalstva nohou – budují sílu i kvalitní svalovou hmotu.

Nedělní zeleninové krabičkování

Nedělní zeleninové krabičkování

Většinou jím zeleninu jako součást oběda i večeře, ale nemám čas si ji denně krájet, vařit a připravovat. Ale zrovna

Dortík z ovesných vloček s tvarohem a brusinkama

Dortík z ovesných vloček s tvarohem a brusinkama

Zdravá verze dortu – třeba někomu k narozeninám – nebo na snídaně, eventuelně dopolední svačiny. Klidně i pro někoho,