Brokolice
Jak brokolici připravovat, aby se zachovalo co největší množství blahodárných látek?
Další potravinou, kterou velmi doporučuji, je brokolice. Má velké množství vitaminu C (jedna porce vařené brokolice zajišťuje až polovinu doporučené denní dávky vitamínu C), obsahuje betakaroten, a vitamín E. Všechny tyto vitamíny působí jako antioxidanty a ničí škodlivé volné radikály v našem těle. Velkou roli hraje i vitamin K, který je zase důležitý pro krevní srážlivost. Hojně je rovněž zastoupena vláknina a kyselina listová, která je důležitá především před otěhotněním, ale i během celého těhotenství. Obsahuje také minerální látky jako je draslík, vápník, fosfor a síru, povzbuzuje imunitní systém, zlepšuje trávení a podporuje metabolismus, dokonce pomáhá při poruchách spánku a menstruačních bolestech.
Dá se jíst i syrová (nastrouhat do salátu), ale ne úplně každý takto syrovou brokolici dobře snáší. Další možností je rychlé povaření ve vodě – asi 5min nebo v páře, to úplně stačí. Většina receptů stejně pokračuje zapékáním v troubě, takže není důvod, proč brokolici nějak dlouze předvařovat. Z brokolice se dá připravit spousta dobrot – od polévek, tvarohovo-brokolicových pomazánek, omáček, salátů, běžně se používá také jako příloha k masovým nebo nemasovým pokrmům. A můj tip? Nemám ráda recepty, které obsahují spoustu ingrediencí a jsou „překombinované“, takže úplně jednoduše. Uvařím 3 - 5 minut nalámané růžičky brokolice, pak je posypu nasekanými mandlemi, pálivou paprikou/chili papričkami, na to dám kozí sýr (mám ho nejraději) nebo balkánský chutná s brokolicí také zajímavě, nechám chvíli (tak 3 minuty) zapéct a je to hotové. Jestli někdo vnímá po brokolici pocit nadýmání, je dobré do vody, kde se brokolice vaří přidat fenykl, česnek, kmín nebo bobkový list.
Kateřina Adámková
Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy.
Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.
Zajímavé články
z blogu
Čokoládové cantuccini
Nyní zdravěji a odlehčeně..sama se divím, že sušenky dopadly tak dobře:-). Z původního italského receptu toho již
Jahodový koláč s mátou a citronem
Letní jahodový koláč – osvěžující snídaně, svačina nebo dezert po obědě.
Cuketové hranolky s parmezánem
Cuketové hranolky s parmezánem - třeba jako druhá večeře nebo k nějakému filmu.