Jak si chytře pochutnávat v restauracích a netloustnout

Ráda jím v restauracích, povídám si s přáteli, baví mě vybírat si jídlo, na které mám zrovna chuť, nechat ho někoho připravit za mne. Na druhou stranu, pokud jídlo připravuje někdo jiný než já sama, ztrácím informace a kontrolu nad použitými surovinami. A bohužel většina jídel v restauracích obsahuje hodně zbytečného másla, tuků, cukru, nějakých práškových dochucovadel a je podbízivě přesolených.

Jak si chytře pochutnávat v restauracích a netloustnout

Mám tedy několik svých rituálů/zásad/úprav, které si při objednávce jídla neodpustím a kvůli kterým si mě hodně kamarádů dobírá. Ale já pak mám dobrý pocit, že jsem si ohlídala maximum, nepřibírám na váze a cítím se další den dobře. A nevidím důvod, proč své požadavky v restauraci nesdělit - přeci za to platím.

Tady jsou mé tipy:

  • buďte si jisti zdravou volbou jídla už před vstupem do restaurace
  • vůbec se neobávejte požádat obsluhu o drobné úpravy, jsou na to dnes již zvyklí (dresing k salátu chtějte zvlášť – ne do salátu, přidáte si ho dle potřeby sami – nebo jenom dochutíte olivovým olejem, požádejte nedosolovat už tak slané naložené maso, přílohovou zeleninu chtějte připravit bez tuku nebo třeba topinky k tatarskému bifteku opéct nasucho, zaměňte přílohu z brambor za zeleninový salát nebo dušenou zeleninu – je to v rámci ceny, případnou zmrzlinu jako dezert si objednejte bez šlehačky)
  • jestli to jen půjde - pokuste se vynechat košík s pečivem a pomazánkovým máslem na začátku (hlavně v pizzeriích)
  • omezte konzumaci alkoholu – hlavně přeslazených koktejlů se základem z tvrdého alkoholu (doporučuji suché víno nebo střiky)
  • maso si objednejte dušené nebo z grilu, ne smažené
  • vybírejte potraviny bohaté na živiny ne na kalorie (takže libové maso, rýži, zeleninové saláty, ryby, tataráky z ryb, mořské plody, carpaccio)
  • jestli jste se dostali do restaurace/hospody, která si zakládá na servírování obřích porcí, nechte si půlku jídla zabalit s sebou domů, bude se hodit další den
  • po večeři v restauraci se pokuste vynechat sladký dezert

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Mezi nejzdravější potraviny, které znám, patří hlíva ústřičná. Obsahuje betaglukany a celou řadu vitaminů B, D,

Fitness borůvkové knedlíky s borůvkovo-jogurtovou omáčkou

Fitness borůvkové knedlíky s borůvkovo-jogurtovou omáčkou

Zase jsem si pohrála s ovesnými vločkami a jsou z toho tentokrát osvěžující borůvkové knedlíky se studenou jogurtovo-borůvkovou

Datle - ideální svačinka nebo afrodisiakum

Datle - ideální svačinka nebo afrodisiakum

Datle plněné vlašskými ořechy (mandlemi). Výborně se hodí k dopolední svačině nebo jako energetický doping před