Chia semínka pomáhají ke snížení váhy

Jsou právem nazývána zázračnou energetickou superpotravinou a to nejen pro sportovce!

Chia semínka pomáhají ke snížení váhy

Sama jsem na sobě již několikrát vyzkoušela jejich rychlý a efektivní účinek rychlého přísunu energie při delším běhání. Běžně je zařazuji jako část snídaně (přisypu asi 1 – 2 lžičky do ovesných vloček) nebo je nasypu během dne na zeleninový salát,brokolici,květák nebo brambory. Také se dají přidat do jakéhokoliv jogurtu. Rovněž napomáhají redukci váhy. Proč?

Chia semínka váží dobře vodu – dokáží absorbovat až desetinásobek své váhy, čímž vytvoří hustý gel, který navozuje pocit plnosti, zpomaluje trávení cukrů a dobře hydratuje tělo. Dobré je při jejich konzumaci pít dostatek tekutin, nejlépe vody. Chia jsou rovněž plnohodnotnou a komplexní potravinou. Více než třetinu hmotnosti chia semínek tvoří vláknina, takže již 90 gramy chia úplně hravě pokryjete svou doporučenou denní dávku. Chia jsou také nejbohatším rostlinným zdrojem omega 3 mastných kyselin důležitých pro naše srdce a mozek. Dokonce jich obsahují více než losos. Navíc vysoký podíl bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků (vápník, mangan, fosfor) ocení nejen sportovci a vegetariáni. A v neposlední řadě chia semínka vynikají také ne zrovna zanedbatelným obsahem antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a předčasnému stárnutí. Lidské tělo tráví chia velmi snadno. Semínka se mohou konzumovat celá a není potřeba je předem semlít jako např. lněná semínka.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Citronovo – makové muffiny

Citronovo – makové muffiny

A zase moje oblíbené muffiny. Tentokrát jsem použila rýžové vločky. Jsou malé a nemusí se před použitím mixovat,

Vajíčková pomazánka s ořechy, řapíkatým celerem a brokolicí

Vajíčková pomazánka s ořechy, řapíkatým celerem a brokolicí

Za pokus stojí zdravější verze vajíčkové pomazánky, která mě dnes napadla a hned jsem ji narychlo zkusila. Návštěvě

Buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó

Ještě jeden víkendový nápad na sladký oběd.