Kaviár z mořských řas – obrovský zdroj vlákniny

Někdo si kaviár maže na pleť nebo ho využívá jako afrodiziakum, někdo si na něm jen rád a zdravě pochutná. Výborná chuť rybích jiker pochází vlastně od rybářů, kteří jedli výživný kaviár v dobách, když měli špatné úlovky. Dnes jsou bohužel ryby, ze kterých se kaviár dělá, již z velké části vyhubeny (jeseter malý, beluga). Kaviár z těchto ryb je zřejmě proto tak drahý.

Kaviár z mořských řas – obrovský zdroj vlákniny

Levnější variantou je tzv. nepravý kaviár, který může být také velmi dobrý. Obvykle má oranžovou až červenou barvu a jeho původcem může být třeba candát, losos, tuňák, lian nebo kapr. I tento kaviár si ale zachovává unikátní složení – jde vlastně o zárodek nového plodu, musí mít v sobě množství kvalitních látek, aby se z něj mohla vyvinout nová ryba. Obsahuje velké množství bílkovin, rybí tuk, nenasycené mastné kyseliny a zdravé mastné omega-3 kyseliny, vitamíny, fosfor, draslík, jód, kobalt, železo, fluor,hořčík, křemík, zinek a spoustu aminokyselin. Jeho konzumace pomáhá snížit krevní tlak, rozpouští krevní sraženiny, působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu a celkově vitalizuje.

Pak jsou „napodobeniny“ kaviáru, které nepochází z ryb a jedním z nich je právě kaviár z mořských řas. Ten mě velmi zaujal, především pro svůj velký obsah vlákniny, malou kalorickou hodnotu (na 100g obsahuje 13kcal), spoustu vitamínů a minerálů (mořské řasy jsou pomalu rostoucí zelenina na mořském dně, obsahují až 15krát více minerálních látek než zelenina, neobsahuje rybí tuk. Dá se přidávat na zeleninové saláty místo dresingů a zálivek, na teplou zeleninu se sýrem nebo jíst po lžičkách k sektu. Výborně se hodí třeba na teplý trochu uvařený květák s kozím nebo jiným přírodním bílým sýrem. Jeho mírně slaná chuť je právě květákem krásně podtržena.

Kaviár z mořských řas je k mání v prodejnách zdravé výživy, v Makru nebo tam, kde jsou zaměřeni na prodej ryb. Stojí kolem 85Kč/100g v balení. Nebo se dá koupit přes internet – např. http://sortiment.makro.cz/cs/kaviar-vegetariansky-z-mras-100g/109499p/ nebo ho mají dokonce i v Ikee http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30201672/ (45Kč/85g) nebo www.stuehrk.de (ten kupuji třeba já).

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Hiit cardio č. 2 (kolo)

Hiit cardio č. 2 (kolo)

Nedávno jsem dávala návod na Hiit cardio ve formě běhu. Další tip jak se zničit, spálit tuky, nastartovat metabolismus,

Lehký jarní salát se špenátem a píniovými oříšky

Lehký jarní salát se špenátem a píniovými oříšky

Velice jednoduchý, rychlý, zdravý a dobrý salát plný vitamínů k obědu nebo k večeři.

Zdravý puding z avokáda a banánu nejenom pro děti

Zdravý puding z avokáda a banánu nejenom pro děti

Velmi jednoduchý recept na přípravu.