Oříšky – jejich pozitivní účinky a doporučené dávky

Dříve se hodně psalo o tom, že ořechy neprospívají pěkné postavě a zdraví. Ve skutečnosti se ale věci mají trošku jinak, pojídání ořechů může hubnutí pomoci. Ořechy jsou zdraví prospěšné, pokud se řídíme pravidlem „všeho s mírou“. Existuje mnoho studií, které prokázali, že pravidelné konzumace ořechů pozitivně ovlivňuje zamezení vzniku různých metabolických chorob.

Oříšky – jejich pozitivní účinky a doporučené dávky

Ořechy jsou skvělým zdrojem tělu prospěšných látek, které zklidní nervy nebo mohou zlepšit činnost mozku. Mají vysoký obsah bílkovin, ale také tuků. Pojďme se podívat na to, které ořechy vybrat a jíst, abychom zbytečně nepřibírali a jaký vliv mohou mít na naše zdraví.

Kešu – řadí se mezi ty méně tučné, obsahuji velké množství železa, zinku a hořčíku. Jejich pravidelnou konzumací si můžete zlepšit imunitu, paměť a zpomalit stárnutí. V 18 oříšcích přijmete pouze 165 kcal a 13 g tuku.

Pistácie – mají dvě velké výhody. Jednou z nich je, že obsahují čtyřikrát méně kalorií, než všechny ostatní oříšky a navíc jejich loupáním před konzumací spálíte i nějaké kalorie. Jejich předností je obsah velkého množství antioxidantů, vitaminu E, B6 a draslíku. Jejich konzumací přispějete k dobré náladě, imunitě, svalům a nervovému systému. 50 pistácií obsahuje 160 kcal a 14 g tuku.

Nyní se podíváme na ty více tučné, které při redukci doporučuji přijímat opravdu střídmě:

Vlašské ořechy – jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Zklidňují nervy, chrání tělo před buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami srdce i rakovinovým onemocněním. Díky vitamínům skupiny B prospívají pokožce, vlasům a nehtům. Doporučené denní množství je 14 půlek vlašských ořechů, které má 185 kcal s celkovým obsahem 18 g tuku.

Mandle  – pozitivně působí na střeva, ve srovnání s ostatními ořechy obsahují veliké množství vlákniny, nalezneme v nich i antioxidanty, vitamín E a další látky, které mají stejný účinek jako u lískových oříšků. Mandle jsou navíc zásadité, takže mohou někdy pomoci při pálení žáhy. Denní limit je 23 mandlí, tedy 170 kcal s obsahem 15 g tuku.

Pekanové oříšky – podporují funkci srdce, snižují cholesterol, hladinu LDL. 18 půlek pekanových oříšků obsahuje 200 kcal s 21 g tuku.

Para ořechy – díky vysokému obsahu selenu jsou velkým bojovníkem proti rakovině. Jezte je však v malém množství, protože jsou velice kalorické. 5-6 kousků v sobě má 185 kcal s 18 g tuku. Nedoporučuje se sníst více než 5 ks denně.

Makadamové ořechy – nejvíc kalorické ořechy. Obsahují nejvíce mono-nasycených tuků, které snižují hladinu LDL, cholesterol a cukr v krvi, což má pozitivní vliv na krevní tlak. Pozor však, pouhých 10 oříšků má 200 kcal a 22 g tuku, ale zase ze všech ořechů mají nejlepší poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Lískové oříšky – mají obdobné účinky jako makadamové ořechy a navíc velice pozitivně působí na oči, cukrovku druhého typu a stařeckou demenci. Bohužel část populace má právě na tyto ořechy alergii nebo intoleranci.

Já doporučuji hlavně mandle a makadamové ořechy.

Ilustrační fotografie: zdroj Pixabay, licence CC0 Creative Commons

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Úlovky z Evolution festivalu

Úlovky z Evolution festivalu

Tak jsem se na dnešním Evolution festu na Výstavišti zase trochu inspirovala a nakoupila pár drobností.

Rychlý mug cake (muffiny)

Rychlý mug cake (muffiny)

Vynikající snídaně, kterou bych mohla jíst denně. Také hodně často jím.

Video: rychlé a snadné muffiny

Video: rychlé a snadné muffiny

Výborné ke snídani nebo dopolední svačině!