Tapas místo chlebíčků pro sobotní návštěvu
Tapas je malé občerstvení, jednohubky, původ mají ve Španělsku, kde se běžně lákavě nazdobené podávají k nápojům. Tapas mohou být v mnoha různých podobách.
Součástí tapas může být prakticky cokoliv, od kousku tuňáka, krevety, kuřecího masa třeba s ananasem, koktejlové cibulky, malého salátu, tataráku z lososa nebo hovězího masa, olivy, grilované žampiony, rolka šunky naplněná křenem nebo avokádová pomazánka, domácí humus, zkrátka co koho napadne a na co má zrovna doma v lednici suroviny. Základem je pestrost, různorodost, malá velikost porcí, ale hlavně co nejvíce nápaditých a chuťově vyvážených kombinací.
Díky malým porcím může návštěva ochutnávat celý večer od všeho něco. Co potřebujeme na tapas? Kromě surovin spoustu malých misek a nějaká ozdobná párátka, kterými jednotlivé ingredience chytře pospojíme.
Já připravuji nejraději:
- kousky kozího sýru Buche de Chevre na červené strouhané řepě s tochou piniových oříšků
- pár kousků syrového čerstvého lososa nebo tuňáka s mořskými řasami a koprem
dušené žampiony nebo hlívu ústřičnou s bazalkou a česnekem, zakápnuté citronem - kousek kuřecího plátku na celozrnné bagetě potřené hrubozrnnou hořčicí s ananasem
- krůtí šunková rolka naplněná riccotou s čerstvě nastrouhaným křenem
- medová kuřecí křidéka obalená v sezamu
- míchaný tatarák z kvalitní hovězí svíčkové posypaný petrželí
- pečené zelené papričky plněné balkánským sýrem
- avokádo rozmixované s banánem a čokoládou jako dezert a ke všemu spoustu čerstvé zeleniny nebo mrkev a řapíkatý celer na proužky
Kateřina Adámková
Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy.
Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.
Zajímavé články
z blogu

Zebrované muffiny
Může to být i dort (něco jako mramorovaná bábovka, ale bez mouky a tentokrát i bez mých oblíbených vloček), ale

Jablečný štrůdl z ovesných vloček
Tentokrát trochu jiný tip na snídaně – vločkový štrůdl s jablky. S vločkami se dá báječně hrát a experimentovat.