Efektivní spalování tuků na břiše

Posilování břišního svalstva nám umožní zpevnit a zvětšit objem těchto svalů, ale vytoužené buchty se neobjeví, protože zůstanou ukryty pod vrstvou tuku. A proč jsou cviky na břicho na hubnutí neúčinné?

Efektivní spalování tuků na břiše

Chceme-li spalovat tuky na břiše, musíme k problému přistupovat stejně, jako bychom chtěli hubnout kdekoli jinde. Břišní svaly představují totiž poměrně malou svalovou partii a cviky na tyto svaly jsou obvykle navíc poměrně izolované. Spalování tuku však naopak nejlépe stimulují cviky na velké svalové partie jako jsou hýždě a stehna nebo cviky, které zapojují více svalových partií - tzv. vícekloubové cviky a cviky na celé tělo (jako je třeba dřep nebo mrtvý tah).

Ačkoli se to tedy může zdát zvláštní, tuk na břiše mnohonásobně efektivněji zlikvidujeme za pomoci dřepů, než sklapovaček či zkracovaček. Dřep zapojuje drtivou většinu svalů těla (zejména dřep s činkami) a zejména pak největší svalové partie – tedy hýždě a stehna. Mezi další účinné cviky patří mrtvé tahy, kliky, angličáky, výstupy na bednu,...

Kromě samotného cviku je však také důležité, jak jej provádíme. Různé cíle totiž vyžadují odlišné přístupy. Chceme-li nabírat svalovou hmotu nebo sílu, volíme velmi vysoké zátěže čili malé množství opakování (5 – 10) a velké množství sérií. Každou sérii provádíme do naprostého vyčerpání svalu.

Chceme-li naopak hubnout tuk, nenabírat svalovou hmotu, ale pouze svaly zpevňovat – musíme volit cviky a zátěže tak, abychom zvládali alespoň 15 – 20 opakování. Sérií je méně (2 – 3) a neprovádíme je do úplného vyčerpání svalu. Ale v případě břicha platí, že "břicho se dělá v kuchyni", což znamená vyvážená strava a správně nastavený příjem makroživin (bílkovin, tuků, sacharidů).

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Jahodový koláč s mátou a citronem

Jahodový koláč s mátou a citronem

Letní jahodový koláč – osvěžující snídaně, svačina nebo dezert po obědě.

Káva a její účinky

Káva a její účinky

Jaké množství kávy je pro člověka zdravé, při jakém množství se káva stává škodlivým nápojem a kdy je vhodné ji

Jakou vodu pít?

Jakou vodu pít?

Jakou vodu pít? Kohoutkovou? Balenou v plastových lahvích? Nebo ledovcovou ve skleněných lahvích?