Jakou vodu pít?

Jakou vodu pít? Kohoutkovou? Balenou v plastových lahvích? Nebo ledovcovou ve skleněných lahvích?

Jakou vodu pít?

Skoro 70% našeho těla je tvořeno vodou. Je tedy důležité jakou vodu pijeme. Já sama piji vodu kohoutkovou, kterou nechám odstát, aby vyprchal chlor, vychladím, přidám třeba citron nebo mátu.

Různé závěry nezávislých evropských studií prokázaly, že voda z kohoutku je pro naše zdraví stejně tak dobrá jako ta balená. Co se týče chuti – 75% slepých ochutnávačů vyhodnotilo chuť kohoutkové vody v ČR jako lepší či stejnou ve srovnání s vodou balenou. Dokonce bylo zjištěno, že pitná voda z českých kohoutků patří mezi nejkvalitnější v Evropě. Jaké ukazatele mluví pro kohoutkovou vodu? Kohoutková voda je častěji kontrolovaná než voda balená (vodárenské společnosti odebírají ročně tisíce vzorků, provádí podrobné analýzy vody), její čerstvost, samozřejmě cena. Nevýhodou je snad jen vyšší obsah chloru, který ale po chvíli vyprchá, stačí ji nechat chvíli ve džbánku odstát. Také může být někdy problém s olověnými trubkami, které rozvádějí vodu v některých starých domech. Můžou být zarostlé vodním kamenem. Tam je pak nutné si ověřit, že byla voda řádně vyšetřena a že analýza neprokázala žádné nedostatky. Vždy je dobré nechat vodu trochu odtéci, protože mohla být v trubkách již delší dobu.

Nevýhod u balené vody je více – je to hlavně dlouhá doba, která uplyne mezi jejím stočením a spotřebou, běžně to bývají týdny až měsíce. Také může být špatně skladována, např. na slunci, hrozí, že se začnou množit bakterie (to pak může mít vliv na její chuť, případně i na její hygienickou nezávadnost). Některé vody také nemají dostatek vápníku, mají nízkou celkovou tvrdost (vápník a hořčík), vyšší či nadlimitní obsah fluoridů, sodíku, dusitanů a barya. A z ekologického hlediska představuje balená voda jednu z největších zátěží pro životní prostředí. Výhodou balené vody, která mě snad jen napadá, je její snadná dostupnost v podstatě kdekoliv.

Nedávno jsem ochutnala vodu ze skleněné láhve, kterou dováží společnost Aqua Angels. Pochází z islandských ledovců, konkrétně z pramene na sopečném podloží. Má vysokou koncentraci kyslíku, nízkou mineralizaci a vysokou hodnotu PH díky čedičům, které jsou velmi zásadité a přes které protéká. Navíc na Islandu je velmi čistý vzduch. Voda se prodává jak ve skleněných barelech nebo skleněných lahvích. A právě ten skleněný obal mě zaujal, protože sklo pochází z přírody, lze jej znovu recyklovat, je hygienické a na rozdíl od plastových láhví zdravotně nezávadné. Domnívám se, že především chuť vody je ovlivněna tím, že je ve skle, nikoliv v PET láhvích.Navíc sklo vypadá elegantně. Je opravdu dobrá, osvěžující a vychlazená chutná výborně. Uvažuji, že si na prostřídání s vodou kohoutkovou pořídím barel domů.

Naprosto nevhodné je pití vody destilované! Destilovaná voda je odpařováním zbavena všech minerálů a stopových prvků. Když destilovaná voda přijde do kontaktu se zažívacím traktem, tak začne nasávat minerály, které jsou v našem těle. Pokud se pije ve větším množství delší dobu, tyto minerály budou tělu samozřejmě scházet a hrozí i riziko smrti.

Kateřina Adámková

Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy. 

Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.

 

Osobní trenérka

Výživová poradkyně

Brokolice

Brokolice

Jak brokolici připravovat, aby se zachovalo co největší množství blahodárných látek?

Kolik kalorií spálíme na kolečkových bruslích?

Kolik kalorií spálíme na kolečkových bruslích?

Dříve bylo bruslení spíše výsadou dětí, dnes bruslí lidi všeho věku včetně aktivních penzistů. Já bruslím strašně

Vajíčková pomazánka s ořechy, řapíkatým celerem a brokolicí

Vajíčková pomazánka s ořechy, řapíkatým celerem a brokolicí

Za pokus stojí zdravější verze vajíčkové pomazánky, která mě dnes napadla a hned jsem ji narychlo zkusila. Návštěvě